Kuka hyötyy valmennuksesta osa 1

Kuka hyötyy valmennuksesta osa 1

Moni terveellisemmästä elämästä haaveileva pohtii, mitä hyötyä omasta valmentajasta voisi olla. Samoin jo kokeneempikin treenaaja saattaa tulla tilanteeseen, jossa ulkopuolinen apu voisi olla tarpeen.  Kuka valmennuksesta sitten hyötyy, ja kenen kannattaa valmennukseen lähteä? Elämäntapamuutosta ja liikuntaa aloittelevalla on erilaisia tarpeita kuin konkariliikkujalla. Käsittelen näitä kysymyksiä kokeneemman treenaajan näkökulmasta myöhemmin kirjoitussarjan toisessa osassa. 

Tässä kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa esittelen ensin kaksi hyvin tyypillistä esimerkkitapausta sellaisista asiakkaista, joita tapaamme usein Annan kanssa.  Yleisestikin nämä tyypit voivat olla  Personal Trainereille tuttuja. Yhteistä näille kahdelle tyypille on halu nopeisiin ratkaisuihin. Pikaratkaisut ovat aina asiakkaille hirmu houkuttelevia, ja voivat toimia hetkellisesti. Kuinka hyvin kuitenkaan nopeat muutokset arjessa pysyy hamaan tulevaisuuteen saakka? Kerron tässä miten itse valmentajana lähestyisin tilannetta.

1. Koska olin silloin, niin haluan olla nyt - tyyppi : "Olen 35-vuotias kahden lapsen vanhempi, ja saavuttanut työelämässäni mieluisan aseman. Viimeiset kuusi vuotta on mennyt perhe-elämää pyörittäessä ja töitä tehdessä. En ole liikkunut säännöllisesti vuosikausiin ja nyt on tavoitteenani saada kesäksi -15kg pois."

2. More is more - tyyppi: "Treenaan monta kertaa viikossa, käyn pääosin rasittavilla ryhmäliikuntatunneilla.  Olen aina loppu treenien jälkeen. Tavoitteenani on pudottaa painoa mutta olen edelleen samanpainoinen kuin sinä päivänä kun liityin kuntokeskuksen jäseneksi."

 

1. Koska olin silloin, niin haluan olla nyt - tyyppi : 

Kiireen lisääminen tähän komboon ei välttämättä ole kaikista kannattavin vaihtoehto, joten ehdotan seuraavaa.

Jos kuusi vuotta on mennyt hujauksessa ohi, niin mitäpä jos antaisit itsellesi myös reilusti aikaa muuttaa arkesi tästä hetkestä omaksi unelma-arjeksesi? Todennäköisemmin olet tavoiteessasi jo ensimmäisen vuoden jälkeen, mutta pitkäjänteisyys on valttia. Tutustu tapoihisi ja pohdi mitä itseltäsi haluat. Mitkä tämänhetkiset arjen haasteesi ovat?  Nujerra niistä jokainen tulevan kuuden vuoden sisällä. Miltä kuulostaa? Jos pakotat itseltäsi pois -15kg kesään mennessä, on hyvin epätodennäköistä, että olisit tavoitepainossasi myös kahden vuoden päästä. Ja mikä saa sinut nyt kiirehtimään, kun et ole tehnyt tämän asian eteen töitä aikaisemmin? On täysin ok olla turhautunut, mutta kiirehtimällä et saa hyvää tulosta aikaan. 

Kiinnitä huomiota tulevan kahden viikon ajan omiin tapoihisi, ja kirjaa niitä tarvittaessa ylös.  Pohdi tapojasi nyt, ja mieti mitä sinä 15kg kevyempänä toimisit ja ajattelisit. Löydätkö nyt itseltäsi sellaisia tapoja tai ajatuksia, joiden takana et näkisi itsesi uudessa tilanteessa seisovan? Kuinka tärkeä tapa on sinulle nyt? Mikä estää sinua valitsemasta toisin? Kun ymmärrät itse käytöstäsi ja siihen liittyviä syitä, kuntosalitreenaaminen sujuu mukavammin eikä takapakitkaan tunnu ylitsepääsemättömiltä. Ei ole kannattavaa sännätä ja valita pikaratkaisuja sillä ne eivät toimi. Liikuntaa ei myöskään kannata lisätä arkeen heti seitsemää tuntia jos sitä hädin tuskin on ollut tuntiakaan viimeaikoina. Kun kehosi ei ole tottunut ärsykkeeseen ja rasitat sitä tappiin asti, tavoitteiden mukaista toimintaa on haastavaa ylläpitää. 

Jos aloitatkin lisäämällä arkiaktiivisuutta?  Hyppää bussista aikaisemmin ja kävele portaat aluksi aina alaspäin mutta pikkuhiljaa kävele myös portaat ylös. Ota askelmittari käyttöön ja tähtää >10 000 askeleeseen joka päivä tulevan kuukauden aikana, ja ylläpidä sitä. Kiinnitä huomiota myös unenlaatuusi ja ruokailusi säännöllisyyteen. Tavoitteiden mukaista käytöstä on  tapahduttava muunakin aikana kuin ainoastaan salilla tai lenkkipolulla. 

 

2. More is more - tyyppi :

Miten syöt, tai syötkö mielestäsi riittävästi? 
Oletko stressaantunut?
Nukutko hyvin?

Lasketaan kierroksia alas. Nolla tai sata -mielummin sata -periaatteella on vaikeaa saada hyvää tulosta aikaiseksi. Elimistösi sympaattinen hermosto sykyttää menemään hirvittävää vauhtia, jolloin parasympaattinen hermosto joka vastaa palautumisesta, jää alakynteen. Elimistösi ei tiedä johtuuko stressisi fyysisistä vai henkisistä tekijöistä. Tämä tulee huomioida kiireisinä työviikkoina, jolloin tavoitteita tukeva käytös onkin parasympaattista hermostoa aktivoivaa, eli itselle mieluista rauhallista harjoittelua. Tarkoitti se sitten lenkkeilyä/kävelyä metsässä, uintia, pilatesta tai joogaa, mitä tahansa sinulle sopivaa.

Jotta harjoittelusi tuottaisi tulosta, tulee kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Ei voi unohtaa säännöllistä ruokailua, tai odottaa tuloksia, jos nukut alle seitsemän tuntia yössä. Vaikka ruokailusi ja leposi olisikin pääpiirteittäin hyvällä mallilla, aina täysillä treenaaminen ei siltikään vastaa tarkoitusta. Harjoitteita kannattaa jaksotella viikkokohtaisestikin siten, että jotkut viikot ovat selkästi kevyempiä kuin toiset. Treenimotivaatiokin pysyy korkeammalla kun tiedät harjoitteissasi tapahtuvan säännöllisesti vaihtelua.

Päivittäinen lepääminen ja arjessa pysähtyminen ei ole merkki heikkoudesta, tai tarkoita, että ottaisit takapakkeja. Mitä enemmän opit tiedostamaan elimistösi tuntemuksia sitä paremmin pystyt kehittymään. 

Suosittelen siis rauhoittumaan esimerkiksi viikon ajan. Tunnustele sen jälkeen kuinka palautunut olo sinulla on. Jos tuntuu että tarvitset vielä aikaa palautumiseen, mutta haluat jotain tehdä, niin kokeile esimerkiksi pilatesta, jonka jälkeen lähdet asteittain lisäämään treenikertoja ja niihin tehoa. Muista, että rauhoittumisen tarkoitus ei ole levätä siihen saakka, kunnes voit viedä itsesi taas äärirajoille.  

 

- Annette 

 

 

 

 

Kuka hyötyy valmennuksesta osa 2

Kuka hyötyy valmennuksesta osa 2

Kaikille sokerihiirille

Kaikille sokerihiirille