1. Sinä. 2. Muut

1. Sinä. 2. Muut

Oman arvon tunnetta on käytännössä mahdotonta tuoda esille toiselle henkilölle, jos ihminen näkee itsensä pääasiassa negatiivisessa valossa. Tarkoitan oman arvon ymmärtämisellä sitä, että ihminen itse tietää oman potentiaalinsa ilman, että se unohtuu itseltä tai muiden tarvitsee jatkuvasti olla muistuttamassa siitä. Ihminen pitää huolta itsestään itsensä vuoksi, eikä motivaatiota pieniin tekoihin tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa.

Ammennetaan aikaisempia elämäntapamuutosta koskevia postauksia piirun verran syvemmälle tilanteeseen, jossa käytännössä tiedät mitä tulee tehdä, tiedostat haasteesi ja näet niiden tuomat vaikutukset omassa arjessasi, mutta et ehkä näe itseäsi riittävän arvokkaana, että pitäisit itsestäsi huolta. Tai vaihtoehtoisesti uskomuksesi elämäntapamuutokseen ja sen käytännön toteutukseen on niin radikaali, että toteutus on vaikeaa aloittaa epäonnistumisen pelon vuoksi. Käytännönläheisesti ilmaistuna valitset olla tekemättä sitä, mitä omassa mielessäsi toivoisit tekeväsi. 

On oleellista muistaa, että oli tilanne mikä tahansa, lähtökohtaisesti aikuisena ihmisenä sinä itse vastaat omasta onnellisuudestasi ja pidät yllä kyvykkyyttäsi. Kukaan ei voi tehdä sitä puolestasi. Itsestä huolehtiminen tulee aloittaa niin pienestä kuin mahdollista, jotta et välttämättä tuntisi epäonnistumisenpelkoa ainakaan niin hallitsevasti kuin aikaisemmin. Uskalla pyytää apua tarvittaessa, mutta älä oleta jonkun hoitavan sinun puolestasi omaan elämääsi liittyviä tekemättömiä tai vaikeimpia päätöksiä.  

Muutos olisi ideaali elämässä huomattavasti helpompaa aloittaa ennen tai välittömästi kun ongelma havaitaan. Ei sitten kun esimerkiksi moni asia on jäänyt hoitamatta tai kun elimistöön on kertynyt 30 kiloa ylimääräistä. Kuten sanoin, tämä on ideaali, mutta haasteena on kuitenkin se, että jos et aidosti havaitse ongelman aiheuttajaa, sinuun ei nyt satu mihinkään tai kukaan ei ole huomauttanut asiasta, miksi hoppuilla itsensä huolehtimisessa? Koska ongelma ei kosketa ketään muuta kuin sinua. 

Nimenomaan tämä on se juttu. Sinä olet tärkeä. On hyvin tyypillistä että ihmiset kertovat tekevänsä muutosta lastensa/puolisonsa vuoksi. On halu olla parempi tai jotenkin enemmän toisille. Välttämättä ei kannattaisikaan olla enempää yhtään kenellekään, vaan olla itselle enemmän.  

Jos valitset itsesi ennen muita, saat pikkuhiljaa elämäsi näyttäämään itsesi näköiseltä. Arkesi alkaa täyttyä asioista joista saat energiaa ja joista nautit. Sinun ei tarvitse tuntea ristiriitaa elätessäsi jonkun toisen mukaista elämää jota et aidosti halua, vaan teet itseesi liittyvät päätökset itsenäisesti. Jos valitset itsesi ennen muita, et myöskään ajaudu tilanteeseen, jossa huomaat ottavasi kaikkien lähipiirisi tai ystäviesi huolet, surut ja kannustat heitä, mutta  sitten kun olet itse avun tarpeessa, et välttämättä uskalla edes pyytää sitä. Kyse ei ole itsekkyydestä vaan oman elämän hallinnasta ja itsestäsi huolehtimisesta. 

Alussa voi olla hyvinkin haastavaa asettaa itsensä etusijalle, mutta lämpimästi suosittelen  pohtimaan, mikä tulevan päivän aikana tehtävä teko olisi positiivinen itsellesi ja oman hyvinvointisi eteen. Pienikin teko on askel eteenpäin. 

 

-Puss och Kram-

 

Lapsellisen terveellistä

Lapsellisen terveellistä

Miten pudottaa painoa ilman tarkkaa ruokavaliota?

Miten pudottaa painoa ilman tarkkaa ruokavaliota?