500 grammaa päivässä vai enemmän?

500 grammaa päivässä vai enemmän?

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kirjoitti blogissaan kasvisten, hedelmien, ja marjojen saantisuosituksista. Tällä hetkellähän saantisuositus on 500 grammaa päivässä. On kuitenkin viitteitä siitä, että 800 grammaa päivässä saattaisi olla sopivampi suositus. Muualla maailmassa tällaista määrää jo suositellaankin.

Suomalaisista iso osa ei pääse edes 500 gramman tavoitteeseen kasvisten, hedelmien ja marjojen päivittäisessä saannissa. Kuulostaako määrä sinusta suurelta? Innostuimme Annetten kanssa tästä aiheesta niin paljon, että päätimme ottaa muutaman havainnollistavan kuvan. Tutkimme kumpikin hetken tahoillamme jääkaappejamme, ja totesimme, että kuvan ottamiseen tarvittavat materiaalit löytyy helposti kummaltakin.

 

500g kasviksia, hedelmiä ja marjoja

500g kasviksia, hedelmiä ja marjoja

Yllä olevassa kuvassa on yhteensä 500 grammaa kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Tuottaisiko sinulle vaikeuksia saada nämä mahtumaan mukaan päivän aterioihin? Marjat ehkä aamulla puuron päälle, hiukan salaattia lounaalla ja välipalaksi banaani, niin ollaan jo hyvällä mallilla. Entäpä sitten 800 grammaa?

800 grammaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja

800 grammaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja

Nyt yllä olevan kuvan kasvisten, hedelmien ja marjojen yhteispaino on 800 grammaa. Marjoja on tullut hieman lisää, ja mukaan on otettu avocado. Guacamolea tortillan sisään kasvisten kanssa illalliseksi? Ja marjat jugurtin kanssa iltapalaksi? Tällä lisäyksellä tämän kuvitteellisen esimerkkipäivämme menussa on jo ylitetty nykyinen saantisuositus. 

Kuvissa käytetyt  materiaalit päätyivät hyvään käyttöön Annetten aamusmoothien aineiksi ja lounaan lisukkeiksi, ja homma oli sillä selvä!

Ongelma nykyisen saantisuosituksen alittumiseen tuskin on se, että suositeltu määrä olisi kohtuuttoman suuri. Ehkä kyse onkin vain tavoista ja tottumuksista? Sinäkin syöt todennäköiesti sitä, mitä kotona kaapista löytyy. Mitä jos käyttäisit seuraavalla kauppareissulla hieman enemmän aikaa kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla, ja noukkisit sieltä mukaan muutaman mieluisan tuotteen? Kun kasviksia on mukana useammalla päivän aterialla, mielellään jokaisella, ei tuon 800 gramman käyttäminen ole vaikeaa. Itsekseen nämäkään ainekset eivät lautaselle ilmesty tai tule syötyä, joten asiaan kannattaa alkuun tietoisesti keskittyä. Olisiko tässä sinullekin sopiva seuraava askel kohti terveellisempää ruokavaliota?

500 grammaa + 300 grammaa

500 grammaa + 300 grammaa

- Anna & Annette

Reijo Laatikaisen kirjoituksen saantisuosituksista löydät Pronutritionist -blogista.

Hoikkuus ei tarkoita hyvää fyysistä kuntoa

Hoikkuus ei tarkoita hyvää fyysistä kuntoa

Ihana, pelottava muutos

Ihana, pelottava muutos