Loma joka oikeasti auttaa sinua jaksamaan

Loma joka oikeasti auttaa sinua jaksamaan

Ihmisten suhtautuminen lomalla treenaamiseen ja valmennuksessa olemiseen on hyvin jakautunutta. Osa on sitä mieltä, että lomalla rentoudutaan ja nautitaan herkuista, eikä oteta paineita treenaamisesta tai ruokavalion noudattamisesta. Toiset taas kokevat, että lomalla on hyvää aikaa panostaa itsestä huolehtimiseen, ja aloittaa vaikkapa tarvittavien elämäntapamuutosten toteuttaminen ilman häiriöitä normaaleilta arjen kiireiltä.

Ymmärrän toki molempia näkemyksiä. Joskus todella pitää vain lomailla ja rentoutua, ja unohtaa kaikenlainen suorittaminen. Aivot narikkaan, pelkkää löhöilyä ja lempiruokia niin paljon kuin napa vetää. Jokainen on joskus viettänyt aikaa näin. Hetkellisenä tilanteena tällaisessa ei ole mitään vikaa, vaan kyseessä saattaa olla jopa hyvin perusteltu valinta. Mutta jos tämä olotila jatkuu päiviä tai viikkoja, voidaanko silloin enää puhua rentouttavasta ja palauttavasta lomailusta? Vai olisiko kyseessä sittenkin epäterveelliset elämäntavat?

Elämässä on paljon poikkeustilanteita: lomia, juhlia, työkiireitä ja stressiä. Terveellisten elämäntapojen on tarkoitus kantaa kaikkien näiden läpi jollain tavalla. Osa näistä poikkeustilanteista on jopa toistuvia ja täysin ennakoitavissa olevia. Eli ei siis varsinaisia poikkeuksia, vai mitä? Terveellisemmän elämän aloittaminen kuitenkin siirtyy helposti 'sitten kun' -osastolle odottamaan aikaa ilman muita kiireitä ja poikkeustilanteita. Aikaa, jolloin voi keskittyä itsestään huolehtimiseen. 

Itsestä huolehtimiseen käytetty aika ei kuitenkaan ole pois sinulta tai läheisiltäsi. Todellinen omasta itsestä ja hyvinvinnista huolehtiminen voi olla omaa aikaa parhaimmillaan, myös lomalla. Ja kun sinä olet parhaimmillasi, on sinusta myös eniten iloa ihmisille ympärilläsi. Omien resurssien suhteen pitää tietenkin olla realisti, mutta täydellistä aikaa ei kannata unohtua odottamaan. Sitä ei joko tule koskaan, tai sitten se on silloin kun sinä päätät. Voit valita.

Terveelliset elämäntavat eivät ole mikään kuuri joka menee ohi riittävän sinnikkäästi kärsityn ajanjakson jälkeen. Ne eivät vie elämästä nautintoa ja iloa. Päinvastoin. Ja niiden on tarkoituskin seurata sinua myös lomalle. Terveellinen elämä ei edellytä täydellistä kuria ja suorittamista. Riittää kun perusteet ovat kunnossa: silloin voi nauttia myös poikkeuksista ja ottaa välillä rennommin. 

Jos olet vasta aloittelemassa terveellisempää elämää, saattaa loma olla siis tähän varsin otollista aikaa. Jos taas olet jo päässyt hyvään vauhtiin treenin ja ruokavalion kanssa tuskin nautit lomasta joka vesittää tehdyn työn ja saavutetut tulokset. Akut latautuvat parhaiten itsestä huolehtimalla.

Tarviiko laihduttaa?

Tarviiko laihduttaa?

Hoikkuus ei tarkoita hyvää fyysistä kuntoa

Hoikkuus ei tarkoita hyvää fyysistä kuntoa