Laaja tavoitteenasettelutehtävä

Laaja tavoitteenasettelutehtävä

Kun kuntoliikkuja asettaa tavoitteita, palkintona kilpaurheilijan mitaliin verrattuna on usein kokonaisvaltainen hyvinvointi ja arkea tukeva suorituskyky. 

Tavoitteenasettelu on aina yksilöllistä. Huomiota tulee kiinnittää omaan tämänhetkiseen elämään, sekä aikaisempiin tapoihin ja niiden vaikutuksiin hyvinvointiin. Lisäksi, jos sinulla on tällä hetkellä sama tavoite kuin aikaisemminkin, palaa ajassa takaisinpäin ja mieti aikaisempaa toteutustapaa ja kuinka hyvin se toimi? 

Tarkoin pohdittu ja päätetty tavoite voi elää käytännön toteutuksen aikana, tavoitteen näkökulmat voivat muuttua ja toimintatapaa voidaan kehittää koko ajan. Mitä nopeammin toteat jonkun käytännön teon toimimattomaksi, sen parempi.  Katsoessasi uudelleen tavoitteitasi ja haasteitasi, saatatkin löytää itsestäsi uusia piirteitä jotka vahvistavat tavoitteen saavuttamista ja ilmenevätkin uusina vahvuuksina. Omaa toimintaa kannattaa siis pohtia kaiken tohinan keskellä ja ajoittain kyseenalaistaa, jotta voit reagoida ajoissa.

 

Suosittelen, että luet tehtävän kysymykset ensin, mietit niitä hetken aikaa ja kirjoitat vastauksesi ylös paperille oman tulkintasi varaisesti. Tarvitset siis kynän, reilusti paperia (suttupaperia) ja aikaa. 
 

1. Luettele viisi tärkeintä tavoitettasi tärkeysjärjestyksessä.

Saattaa kuulostaa paljolta, mutta näe itsesi kokonaisuutena. Jos sinulla on tavoitteena elämäntapamuutos, niin kirjoita nyt mahdollisimman konkreettisia tavoitteita. "Parempi hyvinvointi" on hieno ajatus ja voi toimia kaiken toiminnan päätavoitteena, mutta se ei näin alussa kerro riittävästi mihin sinun pitää keskittyä. Mikä on pielessä? Miksi?

Jos sinulla on jatkuvasti kiire ja sahaat joka paikassa tuhatta ja sataa, mitä todennäköisemmin ajanhallinnasta ja ennakoimisesta voisi olla hyvä aloittaa.  Jos nukut huonosti tai koet olosi väsyneeksi aamuisin, niin miltä kuulostaisi unenlaadun kehittäminen? Mieti seuraavaksi mitä unenlaadun kehittäminen tarkoittaa käytännön toteutuksina. Telkkari ja älylaitteet pois tunti ennen nukkumaan menoa, vai stressinhallintaa? 

Nyt ei maalata taivaanrantaa, vaan mietitään mikä on sinun terveyttäsi ajatellen eniten pielessä. Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, mieti m i k s i painosi on alunperin noussut, ja aloita syyn tarkastelusta. Painosi pamahtaa takaisin lähtöasetelmaan pienin tai suurin ekstrakiloin jos et keskity tekemisessäsi olennaiseen vaan ahdistuspäissäsi katsot vain vaa'an lukemia. Sinun tulee oppia mitä kaiken taustalla on jotta voit tehdä pysyviä muutoksia. 

2. Kirjaa jokaisen tavoitteen kohdalle vähintään yksi positiivinen asia, miksi haluat saavuttaa tavoitteesi. 

Mitä hyvää seuraa kun muutat elämäntapojasi? Positiiviset teot tuppaavat ohjaamaan ihmistä hakeutumaan hyvän äärelle, ja hymyssäsuin on huomattavasti miellyttävämpää puuhastella kuin mutrusuuna.

3. Luettele viisi asiaa jotka tukevat tavoitteisiin pääsyä.

Mitä arjessasi jo nyt tällä hetkellä näkyviä asioita sinulla on, jotka kannustavat ja motivoivat sinua huolehtimaan itsestäsi? Tukeeko puoliso/kaveri tekemisiäsi ja iloitsee puolesta vai kannustaako kenties työnantajasi liikuntaan? Oletko aktiivinen arjessa tai oletko juuri kesällä ostanut uuden pyörän ja lumettoman talven ja tavoitteittesi myötä voisitkin kulkea sillä töihin aina kuivalla säällä? 

4. Luettele viisi asiaa jotka vaikeuttavat tavoitteisiin pääsyä.

Itsekuri ei nyt sovellu vastaukseksi. Ihminen kyllä sietää paljonkin painetta jos riittävästi haluaa. Kyse ei ole koskaan siitä ettetkö selviäisi haaseista, vaan siitä mistä eri valinnoista koituu mahdollisimman vähän vahinkoa itsellesi niin henkisesti kuin fyysisesti, samoin kuin ympäröiville ihmisille. Vesipaastolla tai 'hajuton mauton'-ruokavaliolla voit saada ulkomuotosi muuttumaan johonkin suuntaan viikossa, mutta kyseinen menetelmä on äärimmäisen huono pitkällä tähtäimellä. Jos tämä on ollut keinosi aikaisemmin, mieti todella tarkkaan mitä haluat, sillä vain jotain uutta tekemällä tai eri menetelmällä voit saada eri tuloksia aikaan :) 

5. Luettele viisi asiaa, jotka ovat konkreettisesti toisin tai mitä saat kun olet päässyt tavoitteisiisi.

Mitä konkreettisempia hyötyjä näet uusien tapojen opettelussa omaan arkeesi, sen parempi. Jos olet kolmekymppinen ja tavoitteenasi on terve vanhuus, niin ajatuksena se voi olla todella kiva, mutta käytännössä toteutettuna ei houkuttele jos et saa siitä mitään konkreettisista tulevan viiden vuoden aikana. Hyväksy itsesi sellaisena kun olet ja uskalla haastaa itseäsi voimaan paremmin.

6. Luettele viisi asiaa, josta joudut luopumaan tavoitteiden saavuttamisen vuoksi.

Välttämättä sinun ei tarvitse luopua mistään esineestä tai herkuttelusta. Eli jos tykkäät leipoa, niin sinun ei tarvitse luopua kaulimesta koska nyt sinulta ei kielletä mitään elämän nautintoja. Asiakkaani ilmoitti kerran haasteekseen ruoasta nauttimisen ja ruoanlaiton ilon. Nämähän ovat äärimmäisen ihanat ja arvokkaat taidot, joita ei todellakaan pidä vähätellä. Ruoan laittamisesta ja ruokailusta kuuluu saada nauttia! Tässä tilanteessa ruoan laatuun ja säännöllisyyteen alettiin kiinnittää huomiota ja asiakkaani opetteli terveellisempiä ja monipuolisempia reseptejä. Vietiin homma niin sanotusti ihan uudelle levelille! 

Lämmin suositukseni on opetella uusia ajatuksia ja luopua ehkä haitallisesta itsekeskustelusta. Iske mielummin peilikuvallesi silmää ja anna kehu itsellesi ääneen joka kerta kun poistut kotoa olit sitten viemässä roskia tai ykköset päällä menossa deiteille tai työtilaisuuteen. 


7. Luettele viisi asiaa, jotka sinun tulee oppia päästäksesi tavoitteisiin.

Mitä enemmän opit ja mitä enemmän uskot omia ajatuksiasi, sitä suurempi todennäköisyys sinulla on onnistua. Uusien tapojen tulee tuntua myös hyvältä. Jos sodit jokaista muutosta edistävää tekoa tai ajatusta vastaan, kyseinen menetelmä ei toimi. Silloin sinun on etsittävä uusia sinulle sopivia tapoja, joita et välttämättä vielä osaa, mutta sinusta tuntuu, että ne voisivat edistää hyvinvointiasi. Kun tiedät nämä, tiedät mitä sinun on tulee alkaa opetella. On myös täysin ok huomata, ettei jokin asia toimikaan käytännössä. Silloin etsitään uusi menetelmä ja etsitään niin kauan kunnes löytyy sopiva.


8. Luettele viisi henkilökohtaista voimavaraa, jotka sinun tulee muistaa muutoksen toteutuksen aikana.

Henkilökohtaisilla voimavaroilla tarkoitetaan taitoja jotka sinä jo osaat ja tiedät omaavasi. 

Motivaatiossa ulkoiset palkinnot voivat olla toimivia aluksi. Kun motivaatio on sisäistä, suhtaudut itseesi positiivisesti, tiedät mitä haluat ja sinulla on suunnitelma eivätkä pienet haasteita koeta lopullisiksi, ja sinulla on kyky sietää pientä epämukavuutta, kuten tihkusadetta kävelylenkille lähtiessä. Miksi tässä on yhtäkkiä puhetta motivaatiosta? Jos on joku linkki se pitää olla näkyvämpi.

 

9. Palaa nyt vaiheeseen 1, ja kirjoita jokaisen tavoitteen viereen prosenttiluku, joka vastaa sinun tunnetta onnistumisestasi. 

Kuulostaa kliseiseltä, mutta jos et usko onnistumiseesi 100% ennen toimintaasi, mieti tavoitetta tai tavoitteen sävyä uudestaan. Sinun tulee uskoa omaan ajatuksesi tavoitteestasi ja toimintatavasta, jotta onnistut. Älä mieti sitä mitä media tai ystäväsi tavoittelee, vaan mieti mitä haluat ja mikä saisi sinut voimaan piirun verran paremmin huomenna. Laittaessasi esimerkiksi 85% todennäköisyydeksi jollekin tavoitteellesi, 15% painaa epäonnistumisen mahdollisuudesta niin paljon, että ensimmäisen vastoinkäymisen jälkeen hanskat lentää huomattavan paljon nopeammin tiskiin verrattuna tilanteeseen, jossa et pelkäisi epäonnistumista ja jatkaisit tilanteesta huolimatta itsestä huolehtimista. 
 

Jos koit tehtävän itsellesi hyödylliseksi, pistä postaus myös jollekin kaverille jonka näkisit hyötyvän tästä.

Lämmin rutistus ja leveä hymy sulle ja onnistumisellesi <3

Annette

VIERASKYNÄ HAASTATTELU: "Anna Seppänen ei usko pikadietteihin"

VIERASKYNÄ HAASTATTELU: "Anna Seppänen ei usko pikadietteihin"

Liikunnan aloitus: kuinka paljon ja kuinka usein?

Liikunnan aloitus: kuinka paljon ja kuinka usein?