VIERASKYNÄ HAASTATTELU: "Anna Seppänen ei usko pikadietteihin"

VIERASKYNÄ HAASTATTELU: "Anna Seppänen ei usko pikadietteihin"

Ystävien julkaisuja selaillessa Instagramin virtaan ilmestyy kuvapari nuoresta naisesta, kuvatekstinä mainostus mahtavasta kuukauden treeniohjelmasta ja rajatusta ruokavaliosta. Ennen- ja jälkeen-kuvissa on huomattava ero. Valmennuksen hintaakin on alennettu joululahjoja ja uuden vuoden lupauksia silmällä pitäen. Ajatukset vaeltavat välittömästi oman vartaloon ja sen pehmeisiin epätäydellisyyksiin. Jospa minäkin…

Anna Seppänen ei ole tyypillisin tämän päivän personal trainer.
— Olen alun perin ollut kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnista ja elämänlaadun parantamisesta. Se ei tapahdu ihmekuurien ja -diettien avulla, vaan pysyvillä muutoksilla ja paremmilla elämäntavoilla.

Seppänen on ehtinyt toimia personal trainerinä ja ravintovalmentajana jo useamman vuoden. Aikaisemmalta koulutukseltaan hän on filosofian maisteri ja opiskeli pääaineenaan kulttuuriantropologiaa. Laaja-alaisesta ja yleissivistävästä koulutuksesta ei valmistuta tiettyyn ammattiin, vaan sivuaineet ja omat mielenkiinnon kohteet määrittävät työllistymistä. Vaikka Seppänen viihtyi aikaisemmassa työssään, alanvaihto tuli muutamia vuosia sitten ajankohtaiseksi.

— Aikaisemmassa ammatissani tein paljon toimistotöitä kaukana ihmisistä, joille tuotin palveluja. Tämä oli yksi syistä vaihtaa alaa. Harrastukset ja mielenkiinnon kohteet viitottivat tietä nykyiselle uralle, Seppänen kertoo.

Vaikka harppaus alojen välillä tuntuu hurjalta, yhteisiä elementtejä löytyy yllättävän paljon.
— Molemmilla aloilla ihminen on keskeinen asia, ja pitäisi pyrkiä ymmärtämään sitä, miten ja miksi ihminen toimii niin kuin toimii. Vain näkökulmat eroavat hieman toisistaan.

Pyöreä takapuoli ei motivoi kaikkia
Vaikka trendikkäiden pikadiettien lupaukset kuulostavat houkuttelevilta, lopputulos ei välttämättä ole pysyvä. Elämäntapavalmennuksille on tarvetta.
— Valmennuksiini tulee paljon ihmisiä, jotka ovat jo kokeilleet kaikenlaisia kuureja, mutta ovat jälleen lähtöpisteessä samojen ongelmien kanssa. Olisi tärkeää, että ihmiset pääsevät pois tällaisesta kierteestä.
Raju ja ulkonäkökeskeinen valmennus ei sovi kaikille.
— Olen kiinnostunut erilaisista asiakasryhmistä, myös niistä, joille tällainen lähestymistapa ei toimi. Joillekin pyöreän takapuolen korostaminen voi olla jopa haitallista.

Joskus aloittaminen on hidasta
Elämäntapavalmennuksen konkreettisena erona trendikkäisiin pikadietteihin voidaan nähdä ihmiskeskeisyys ja rauhallinen tempo.
— Valmennukset lähtevät liikkeelle hitaasti, eivätkä hirveällä tykityksellä treeniä ja tiukkaa ruokavaliota. Asiakkaan tilanne ja tavoitteet kartoitetaan, ja ongelmia lähdetään ratkaisemaan yksi kerrallaan. Muutosten rakentaminen pikkuhiljaa on koko jutun ydin, Seppänen toteaa.
Elämäntapamuutoksen nimikin sen jo kertoo: tarkoituksena on tehdä pysyviä ja kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin vaikuttavia muutoksia. Kertaheitolla kaiken muuttaminen ei yksinkertaisesti toimi.

Tämä pätee myös alanvaihtamiseen. Seppänen kertoo olevansa tyytyväinen työhönsä personal trainerinä. Aikaisemmasta koulutuksesta on ollut hyötyä, mutta kehittämisen varaa löytyy aina.
— Alkuun meni aikaa tottua uuteen ja erilaiseen alaan, mutta nyt kun oma tyyli ja erikoistuminen ovat löytyneet, olisi mahtavaa saada hyödynnettyä aiempaa yliopistokoulutusta vielä lisää, Seppänen pohtii.

Teksti: Laura Ukkonen

Vieraskynä Laura Ukkonen on journalistiikan opiskelija Tampereen yliopistossa. 

Kokonaisuus on kaikki kaikessa

Kokonaisuus on kaikki kaikessa

Laaja tavoitteenasettelutehtävä

Laaja tavoitteenasettelutehtävä