TOP 5 vinkit stressinhallintaan ja univaikeuksien nujertamiseen

TOP 5 vinkit stressinhallintaan ja univaikeuksien nujertamiseen

Kysyin Instagramin Storyssa seuraajiltani kuinka moni on kokenut univaikeuksia. Reilusta kahdesta sadasta reagoinnista 47% täppäsi ettei univaikeuksia ilmene, joten loput huikeat 53% vastaajista kokee ajoittain tai jatkuvasti univaikeuksia. Lupasin seuraajilleni, että teen postauksen näihin asioihin liittyen, sillä kommentteja tuli reilusti ja osa kaipasi vinkkejä kiperästikin.

 

"Tilanne on nyt se, että hihkun innosta, koska olen nukkunut viikon ilman korvatulppia ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen!"

 

Oma kokemukseni aiheen piiriltä on heilahdellut uskomattomista unenlahjoista useampaan peräkkäiseen unettomaan yöhön. Tähän on vaikuttanut moni erillinen tekijä, mutta muistan itseni noin viisi vuotta sitten nukkuvani milloin missäkin kulkuneuvossa, kirkkaassa päivänvalossa ja milloin ilman peittoa... Tilanne on nyt se, että hihkun innosta, koska olen nukkunut viikon ilman korvatulppia ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen. Olen aina ollut herkkä, mutta yrittäjyyteni alkutaipaleen stressi korosti herkkyyttäni hyvinkin melualttiiksi, että esimerkiksi viereisessä huoneessa oleva jääkaapin hurinakin saattoi olla liian kova. Korvatulpat olivat vaihtoehtoni joka onneksi on vielä aika kevyt hoitomuoto, mutta ei kuitenkaan vastaa tarkoitusta.


Haluan jakaa teille kaiken oppimani tiedon sekä omakohtaisen kokemukseni ja asiakkaitteni kanssa hyödyllisimmäksi todetut TOP5  vinkkini stressinhallintaan ja univaikeuksien nujertamiseen. 
 

Aloitetaan ensin stressistä. Riittävän paineen alla stressi ei enää motivoikaan laadukkaampaan tekemiseen vaan saa valvetilaa liian aktiiviseksi. Uni ei palautakaan ja aamulla herätessä olo on kuin olisi jyrän alle jäänyt. Ei jatkoon.
 


TOP 5 VINKIT STRESSINHALLINTAAN

1. Kalenteri kuriin
Priorisoi. Jos kalenteri alkaa rönsyillä niinkin radikaalisti, että päivät menee ilman lounastaukoa - lounaat tulee merkata kalenteriin. Merkkaa riittävästi taukoja päiviisi ja hillitse vaatimustasi olla jatkuvasti superstara. Minkään projektin tarkoitus ei ole haastaa terveyttäsi tasolla, joka määrää sinut sairaslomalle liian intensiivisen tahtinsa vuoksi. 

2. Tiedosta voimavarasi ja käyttäydy niitä kunnioittaen
Opettele siis jämäkkyyttä ja sanomaan ei. Teet huomattavasti parempaa työtulosta ja olet miellyttävämpi kumppani, kun ajatuksesi ovat kasassa sinun tarvitse varmistaa jatkuvasti varmistaa mitä sinun pitikään tehdä, tai mistä keskustelitte aikaisemmin. 

3. Ennakoi
Ennakoi stressisi suhteen peilaten tilannettasi historiaasi. Oliko jokin tietty vuodenaika sinulle haastava? Kannattaako siis ensi talveksi ottaa isoa projektia, jos se on mahdollista tehdä kesällä kun on valoisaa? Saattaa kuulostaa hassulta, mutta jos tiedostat oman vireystasosi kokonaisuutena, eri vuodenaikoina ja opettelet toimimaan sen mukaisesti, pystyt pitää itsestäsi huomattavasti parempaa huolta. Sama pätee myös ravitsemukseen. Voit hyvin tehdä esimerkiksi sunnuntaina valtavan satsin pataruokaa jota syöt maanantaista keskiviikkoon päivälliseksi. On hyvä ja kannattavaakin nautiskella ruokailusta, mutta kun stressaa, älä tee asioista itsellesi liian vaikeaa.

4. Pidä hauskaa
Nautiskele, liihota. Kuuntele musiikkia mistä nautit ja heittäydy välillä. Anna itsellesi lupa heilutella lantiota ja viihtyä omassa kehossa aamutuimaan samalla kun kahvin haju täyttää kotisi. Pikku alkulämmöt siis ennen päivän tohinaa ja mitä päivä ikinä toikaan tullessaan, sulla on ollut ainakin pieni hymy aamulla ;) 

5. Onko oikeasti edes kiire? 
Hämmennyn a i n a, kun joku kehuskelee olevansa aivan poikki. Burn out ei ole millään lailla tavoiteltava olotila. Tänä päivänä on lukuisia keinoja pitää itsestäsi huolta. Jos tunnet olevasi jatkuvasti väsynyt, mieti omaa hyvinvointiasi ja siitä miten pidät itsestäsi huolta ennen kun tukeudut sairaslomaan, huilaat viikon ja jatkat käytöstäsi samalla tavalla kuin ennen sairaslomaa.

 


"Muutin käytökseni välittömästi, sillä päätin etten yksinkertaisesti käytä alkoholia kun koen oloni stressaantuneeksi. "
 

 

TOP 5 UNIVAIKEUKISEN NUJERTAMISEEN

1. Siivoa ja tuuleta makuuhuoneesi

Tutustuin Kon Marin teoriaan ja hetken pohdiskelun jälkeen pystyin seistä ajatuksen takana, jossa oma mielen tasapaino näkyy kodin siisteydessä. Ei joka päivä tarvitse imuroida, eikä siivous pelasta univaikeuksia mutta helpottaa toki kokonaisvaltaisesti oloa. Viihtyvyys ja tyytyväisyys kotona oleskelussa on oleellista pitää itselle sopivalla tasolla, jotta ajatus vain oleskelusta kotona voisi tuntuakin kivalta. 

2. Syö riittävästi päivän aikana

Liian vähäinen ja epäterveellinen ruokailu ei ole terveyden kehittämisessä suotavaa, eikä liian matalaan verensokeriinkaan ole miellyttävää herätä keskellä yötä. Tutustu omaan rytmiisi ja pyri pitää sitä säännöllisenä pitkin viikkoa. Yleisesti valtaosalle ihmisistä sopii ruokailu 3-4 tunnin välein, jossa aterioilla olisi käden kokoinen annos laadukasta hiilihydraattia, kämmenellinen proteiinia ja peukalon pään kokoinen annos rasvaa. Hedelmiä, kasveja ja marjoja on kannattavaa syödä jokaisen annoksen yhteydessä vähintään kourallinen. Tasapainoinen ruokailu vähentää napostelun tarvetta ja näin ollen hilllitsee myös verensokerin heilahteluakin.

3. Vältä alkoholia ennen nukkumaanmenoa 

Jos olet sitä mieltä, että yksi annos ennen nukkumaanmenoa edistää hyvinvointiasi ja helpottaa unensaantia, teetä itsellesi Firstbeat mittaus. Tein oman Firstbeat mittaukseni pari kuukautta sitten ja järkytyin klo 18 nauttimani kahden lasin viiniä vaikuttavan haitallisesti unenlaatuuni. Kysehän ei ollut siis mitenkään suuresta määrästä ja nautiskelin sen myös ruoan yhteydessä. Kävin nukkumaan klo 23, mutta järkytyksekseni Firstbeat palautteesta näinkin unen ensimmäisen palauttavan jakson olleenkin vasta kahden aikaan aamuyöstä. Yksilöllistä toki, mutta tämä huomio pysäytti muutenkin heikon nukkujan ja käänsi ajatukseni välittömästi, sillä päätin etten yksinkertaisesti käytä alkoholia kun koen oloni stressaantuneeksi. 

4. Priorisoi uneen

Jos oma aikasi on työpäivän tietokoneen näpyttelyn jälkeen lisää somea 50 sentin etäisyydellä kasvoista yömyöhään asti, harkitse uudestaan. Rauhoita iltasi ja vältä elektroniikan  käyttöä. Jos elektroniikan vähentäminen tuntuu haasteelliselta, sitä suuremmalla syyllä kokeile rauhoittaa ettet näpräisi mitään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vain hyvin nukuttu yö palauttaa ja auttaa sinua jaksamaan tehdä asioita mitkä ovat sinulle tärkeitä.

5. Hengitä syvään äläkä panikoi

Jos sinulla on omia lapsia, tai olet ehkä nähnyt kyseisiä kohtauksia leffoista ; mitä vanhempi tekee jos lapsi tulee kyynel puserossa kertomaan ettei saa unta tai näki painajaista? Jep, ei ainakaan huuda! Älä siis turhaudu jos havahdut taas herääväsi aamuyöstä. Tiedosta tilanne ja tilanteen vakavuus ilman panikointia. Kokeile vaikka meditaatioapplikaatioita jotka rentouttaa, tai lue pari sivua kirjaa. Jos koet saaneesi jonkun luovuuspiikin, pidä päiväkirjaa ja kynää yöpöydälläsi jotta voit ulkoistaa ajatuksen heti ja jatkaa unia ja palata idean pariin aamulla levänneenä. 


Enemmän uneen ja stressinhallintaan käytännönläheisiä vinkkejä ja seurantatyökaluja saat maanantaina alkavassa ReBoot Verkkovalmennuksessamme! Hinta on halpa kuin saippua 39,90€ kolmen kuukauden valmennuksesta, joten klikkaas alla olevaa nappulaa! 

 

 

  

Joustava syöminen ja syömisen hallinta

Joustava syöminen ja syömisen hallinta

Entä jos ei halua treenata salilla?

Entä jos ei halua treenata salilla?