Älä tuhlaa lomaasi

Älä tuhlaa lomaasi

Moni kokee loman haasteeksi terveellisten elämäntapojen toteuttamisen kannalta tavalla tai toisella. Joko loman suorittaminen tai lomalta paluu ahdistavat jo etukäteen. Miten käy, kun lomalla reissatessa ja kyläillessä ei voi noudattaa omaa ruokavaliota, tai treenejä jää välistä? Entä jos tietoisesti antaa itselleen hiukan löysää, ja vaaka näyttää arjen palatessa hieman suurempaa lukemaa kuin loman alkaessa? 

Täytyy myöntää, että minulla pulssi nousee poikkeuksetta kun silmiin osuu lomakilojen karistamisen ohjeita lupailevia otsikoita. Sama virsi joka kerta, joka loman jälkeen, ja jo lomien aikana. Jouluna on joulukilot ja kesällä kesäkilot joista pitää hankkiutua eroon. Tällainen kirjoittelu herättää niin paljon kommentteja ja kysymyksiä että en edes tiedä mistä aloittaa. Joten tyydyn toteamaan yhden asian. Et todennäköisesti onnistu keräämään merkityksellisiä määriä rasvaa lomallasi, vaikka vaaka näyttäisikin loman lopuksi hieman aiempaa suurempaa lukemaa. Painon vaihteluun on monia syitä, joista yksi on nesteen kerääntyminen kehoon. Todennäköisesti et siis ole lomalla varsinaisesti lihonut. Lomapöhö ei tietenkään sekään ole miellyttävä olotila, mutta sen hoitoon ei kuulu laihduttaminen. Joten entä jos vaan nyt unohdetaan ne lomakilot ja erityisesti laihduttaminen? Jos niitä lomakiloja ikinä olikaan, ne tulevat ja menevät, niin kuin lomakin. 

Paljon mielenkiintoisempi kysymys on se, miten viettää sellaista lomaa, joka oikeasti vastaa tarpeitasi, palvelee hyvinvointia ja palautumista, sekä jättää hyvän mielen ja olon. Lienee melko selvää, että tällaisia tavoitteita ei saavuteta ääripäihin ajautumalla. Ei syömisiä kyttäämällä ja niistä huonoa omaatuntoa potemalla, mutta ei myöskään täysin pellossa elämällä. 

Positiivisuus tuo tuloksia

Monesti elämäntapamuutosten toteuttaminen alkaa jonkin epäkohdan havaitsemisesta. Epäkohdista halutaan eroon. Tämä on täysin hyväksyttävä ja toimivakin lähtölaukaus muutokselle, mutta jos tavoitetta ei muisteta kääntää positiiviseksi, saattaa motivaatio lopahtaa nopeasti alun  innostuksen jälkeen. Tiukka ja negatiivisuuden sävyttämä suhtautuminen omiin epäkohtiin harvoin jaksaa motivoida pitkään, eikä se ainakaan pidä omaa mielialaa muutoksen toteuttamiselle suotuisana. Keskity siis niihin hyviin asioihin, joita kohti haluat mennä.

Positiivisuus ei tarkoita näissä asioissa ongelmallisten tosiasioiden kieltämistä, tai sitä, ettei muutokselle olisi tarvetta. Tämä pätee myös suhtautumisessa omaan kehoon. Positiivinen suhtautuminen omaan kehoon tarkoitaa sen hyväksymistä sellaisenaan, puutteineen päivineen. Se tarkoittaa myös oman kehon kunnioittamista sen tarpeista huolehtimalla, oli sitten kyseessä terveelliset elämäntavat tai avun hankkiminen terveydellisiin ongelmiin. Koska kehon hyvinvointi on yhteydessä henkiseen hyvinvointiin, tarkoittaa tämä myös henkisestä hyvinvoinnista huolehtimista. Kun tavoitteena on tehdä muutoksia omaan hyvinvointiin ja sitä kautta ehkä myös oman kehon ulkomuotoon, kannattaa pohtia tarkasti mitä henkinen hyvinvointi näihin asioihin liittyen tarkoittaa. Epärealistisilta mediavaikutteilta suojautuminen ja kriittinen medialukutaito ovat yksi tapa suojata omaa kehoa ja mieltä negatiivisuudelta, ja auttavat ylläpitämään positiivista suhtautumista itseen muutoksen keskellä. Sosiaalinen tuki on myös tärkeää. Hanki sitä niiltä ihmisiltä jotka ovat sinulle tärkeitä tai jotka jakavat oman arvomaailmasi, ja unohda muut.

 

Jos lomailun vaikutukset omaan hyvinvointiin vielä mietityttää, niin kokeilepa pientä ajatusleikkiä ja vastaa seuraaviin kysymyksiin.

1. Millainen lomasi olisi jos panostaisit siihen, että se on juuri sinulle hyvä?

2. Mitä lomallasi silloin tekisit, ja mitä et tekisi? 

3. Mikä estää sinua toimimasta näin?

Jos huomaat, että lomasi tosiasiassa täyttyi muista kuin sinulle hyvistä asioista on sinulla perusteellisen arvokeskustelun ja omien tavoitteiden miettimisen paikka, ei laihdutuskuurin aika. 

 

Pure porkkanaa, eli miten ja miksi toteuttaa kasvisruokavaliota + Kesälasagnen ohje

Pure porkkanaa, eli miten ja miksi toteuttaa kasvisruokavaliota + Kesälasagnen ohje

Viina ja villit miehet

Viina ja villit miehet